Aija ja Neve (Hazelmoor Nefertiti Nia) ajelivat tänään luonnetestiin Iisalmeen, jossa tuomareina tänään Reijo Hynynen ja Jorma Kerkkä. Neven rivi seuraava:

toimintakyky +1
terävyys +1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
puolustushalu +1 pieni
taistelutahto -1
hermorakenne +1 hieman rauhaton
temperamentti +1 erittäin vilkas
kovuus +1 hieman pehmeä
luoksepäästävyys +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
laukauspelottomuus ++ laukauskokematon

Loppupisteet +110, hyväksytty tulos

Onnittelut siis hyväksytysti suoritetusta luonnetestistä. Niille jotka eivät Neven historiaa tiedä, niin Neve on vaihtanut kotia aikuisiässä, ensimmäisessä kodissa se sai elää mukavaa kotikoiran virkaa, nyt Aijan luona se on joutunut myös käyttämään älynystyröitään ihan eri tahtiin. Neve ei ollut mikään ongelmakoira ensimmäisessä kodissaankaan, vaan omistaja huomasi että ei pysty antamaan erittäin vilkkaalle koiralle sen vaatimia aktiviteettejä.

Mielestäni Neven luonnetesti peilattuna muiden kasvattieni luonnetesteihin vahvistaa käsitystäni pentu- ja nuoruusiän sosiaalistamisen merkitykseen koiran henkiselle kehitykselle. Hyvin usein ns. kotikoirien toimintakyky ei riitä selvittämään luonnetestin toimintakyky osuutta plussalla. Neven toimintakyky testissä ilmeisesti parani loppua kohti, koska Aijan kertoman mukaan kelkka oli ollut suhteellisen vaikea selvitettävä, kun taas pimeässä Neve toimi loistavasti. Taistelutahto taas on sellainen tekijä, johon pystyy sosiaalistamisella vaikuttamaan melko paljon. Puolustushalu kehittyy tilanteissa, joissa koiran pitää ottaa kantaa uhkaaviin tilanteisiin, niitä ei Nevelle ole ilmeisesti paljon sattunut.

Joten suuri kiitos Aijalle, kun tarjoat Nevelle loistavan aktiivisen kodin!